Helsinki Design Weekin aikana 7.-17.9. Designmuseo järjestää muotoilutapahtumia niin omissa tiloissa kuin eri tapahtumissa ympäri kaupunkia. Katso alta HDW-tärpit ja raivaa kalenteristasi tilaa vuoden designalan kiinnostavimmille viikoille Helsingissä.
TAPAHTUMAT
KURAATTORIKESKUSTELU: Heini Lehtinen
Designmuseossa 19.9. klo 18
19.9. Kuraattorikeskustelut jatkuvat Paula Bellon johdolla
Paula Bello on kutsunut vieraakseen intuitiota ja laajennettua älykkyyttä pohtineen Samu Mielosen.
Keskustelussaan Bello ja Mielonen käsittelevät muotoiluajattelua sekä intuition roolia tässä prosessissa. Mielonen antaa myös konkreettisia vinkkejä siihen, miten itseään voi kouluttaa kuuntelemaan vaistojaan sekä luottamaan intuitioon päätöksenteon välineenä.
Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon yhteisnäyttely Enter & Encounter – Kutsu huomiseen (24.3.–22.10.2017) esittelee suomalaista nykymuotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta. Miten muotoilu haastaa nykyhetken ja muokkaa tulevaisuutta? Näyttelyn kuraattorit, kuusi muotoilun asiantuntijaa, keskustelevat syys-lokakuussa tiistai-iltaisin kutsumiensa asiantuntijoiden kanssa.
12.9. Heini Lehtinen
19.9. Paula Bello
26.9. Katja Hagelstam
3.10. Esa Vesmanen
10.10. Juha Kronqvist
17.10. Ville Tikka
Kuraattorivieras Paula Bello
HDW Lasten viikonloppu: Muotoilun Skidiakatemia – työpajat
16.–17.9. klo 10–16
Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22
Ornamon ja Designmuseon Muotoilun Skidiakatemiassa lapset työskentelevät yhdessä ammattimuotoilijoiden kanssa ideoiden, leikkien ja uudenlaisia suunnitteluratkaisuja keksien. Lasten oman muotoilukoulun Muotoilun Skidiakatemian työkaluja muotoiluoppimiseen ovat uteliaisuus, empatia, ideointi, luonnostelu, prototyyppi ja testaus. Työpajassa omia ajatuksia ja tunteita päästään pukemaan visuaaliseen muotoon muotoilun menetelmiä hyödyntäen. Työpajoja ohjaavat muotoilijat Silvia Di Iorio ja Laura Euro. Mukana tapahtumassa myös Designmuseon työpajatiimi.
16.9. Silvia Di Iorion paja: Mitä maailmassa tarvitaan lisää?
Työpajassa pakataan lasten toiveita maailmasta. Kysymys kuuluu, mitä maailmassa tarvittaisiin lisää. Nyt vastaavat lapset sekä
suunnittelevat toiveillensa pakkauksen. Samalla tutustutaan tuotemerkin suunnitteluun, pakkaussuunnitteluun ja mainonnan keinoihin.
17.9. Laura Euron paja: “Mitä muiden on vaikea ymmärtää?”
Suunnitellaan lasit, jotka auttavat näkemään. Työpajassa ideoidaan ja tehdään prototyyppi laseista, jotka auttavat näkemään ja ymmärtämään uudella tavalla. Lasien avulla vanhemmat voivat ymmärtää lapsiaan paremmin ja lapsetkin voivat saada selkoa asioista, joita heidän on vaikea tajuta.
Tunnelmia viime vuoden Lasten viikonlopusta.
Tapahtuma on ilmainen.
Kuva: Aino Huovio.
Tulevaisuuden rakentajat 2017
Muotoilun ja arkkitehtuurin tapahtuma peruskoulun 7.-luokkalaisille
15.9.2017 klo 9-14.30
Helsingin Kaupungintalon juhlasali
Ennakkoilmoittatuminen!
Tulevaisuuden rakentajat 2017 on Designmuseon ja Helsinki Design Weekin tuottama nuorille suunnattu tapahtuma, joka toteutetaan osana muotoilufestivaali Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Tapahtumassa nuoret tutustuvat muotoilun ja arkkitehtuurin menetelmiin ja nuorille annetaan välineitä tarkastella omaa ympäristöään. Työskentelyn runkona toimii Helsingin kaupungin syksyllä 2016 julkaisema Muotoilupolku-aineisto, joka tarjoaa muotoilun työkaluja uuden opetussuunnitelman ja ilmiöpohjaisen oppimisen tueksi.
Tilaisuuden toteutuksesta vastaa Kaskon perusopetuspalvelut yhdessä Designmuseon ja Helsinki Design Weekin kanssa. Hankkeen muut kumppanit ovat Annantalo, Suomen Muotoilukasvatusseura SuoMu ry, Lasten ja Nuorten Arkkitehtuurikoulu Arkki sekä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus. Lisäksi työpajoja toteuttamaan kutsutaan Muotoilupolku -hankkeen verkosto ja muita alan toimijoita.
Kuva: Muotohiomo.
NÄYTTELYT
Habitare kokoelma
13.– 17.9.
Habitare
Messukeskus
Joka toinen vuosi Designmuseo ja Suomen messut toteuttavat yhteistyössä osaston Habitareen, jossa esitellään kansainvälinen Habitare –muotoilukokoelma. Jurytetyssa näyttelyssä on esillä tänä vuonna 15 designesinettä kansainvälisiltä muotoilijatähdiltä. Näyttelyn juryyn kuuluvat: johtaja Ann-Louise Sommer Tanskan Designmuseosta, johtaja Jukka Savolainen ja yli-intendentti Merja Vilhunen Designmuseosta, sekä ohjelmapäällikkö Laura Sarvilinna Messukeskuksesta.
Lue lisää!
Asumisen utopiat
13.–17.9.
Antiikki-messut
Messukeskus
Designmuseo on mukana Antiikki-messuilla Asumisen utopiat –näyttelyssä. Yhteistyönäyttelyssä ovat mukana Alvar Aalto –museo, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, Näyttelyn kuraattorina toimii arkkitehti Roy Mänttäri. Keräilijöiden ilta Antiikki-messujen hallissa 13.9. klo 18.00–20.00. Tilaisuudessa tutustutaan osastoihin ja erikoisnäyttelyyn sekä haastatellaan museoiden edustajia.
Enter and Encounter – Kutsu huomiseen
24.3.–24.9.2017
Designmuseo
#EnterandEncounter #Kutsuhuomiseen
Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon yhteisnäyttely esittelee suomalaista nykymuotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta. Optimistinen näyttely katsoo tulevaisuuteen. Miten muotoilu haastaa nykyhetken ja muokkaa tulevaisuutta? Näyttelyn teokset, projektit, hankkeet ja aloitteet vastaavat muutokseen tai muutostarpeisiin, luovat ilmiöitä, tarjoavat näkökulmia ja rakentavat pohjaa uusille asenteille ja toimintatavoille globaalissa kontekstissa. Näyttelyn nimi Enter and Encounter kutsuu kohtaamaan muotoilussa ja yhteiskunnassa esiintyvät muutokset ennakkoluulottomasti ja positiivisessa hengessä. Muotoilunäyttely syntyy kuuden hengen kuraattoritiimin voimin, johon kuuluvat Paula Bello, Katja Hagelstam, Juha Kronqvist, Heini Lehtinen, Ville Tikka ja Esa Vesmanen.
Näyttely Enter and Encounter – Kutsu huomiseen
Designmuseossa. Kuva: Paavo Lehtonen.
Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta
4.2.2017–31.12.2020
Designmuseo
#Utopianyt
Utopia nyt on Designmuseon uusittu kokoelmanäyttely, joka kertoo muotoilun olennaisesta roolista suomalaisen hyvinvointivaltion kehityksessä. Näyttely jakaantuu viiden eri teeman alle, ja muotoiluhistoriaa avataan elävinä tarinoina. Digitaaliset sovellukset mahdollistavat ennennäkemättömien aineistojen esittämisen ja moninkertaisen tietomäärän. Näyttely jatkuu kaikille avoimena virtuaalisena digiarkistona osoitteessa: https://collection.designmuseum.fi. Täältä löydät 50-luvun taideteollisuuden kultakauden ikoniset esineet, Nokian matkapuhelimet ja Angry Birds -pelin!
Meidän sakset
7.9.–29.10.2017
Designmuseo
#OurScissors
Suunnittelija Olof Bäckströmin oranssipäiset sakset täyttävät 50 vuotta. Vuonna 1967 hän kehitti maailman ensimmäiset muovikahvaiset sakset ja niitä on myyty kuluneina vuosikymmeninä yli miljardi paria maailmanlaajuisesti. Juhlan kunniaksi Fiskars on kutsunut taiteilijoita ja luovia kykyjä ympäri maailmaa osallistumaan Our Scissors -näyttelyyn saksista inspiroituneilla syntymäpäivätervehdyksillä. Osa teoksista on saanut inspiraationsa saksista esineenä, osa niiden oranssista väristä ja osa saksien funktiosta, leikkaamisesta. Teokset ovat esillä Designmuseossa osana Helsinki Design Weekiä syyskuussa 2017.
Koululaisnäyttely Studiossa
Kruununhaan yläasteen taidepajan “Omat Otukset” *
7.9.-29.10.2017
Piirrän suita, silmiä,
korvia, neniä, häntiä,
loihdin hahmoja vänkiä.
Koululaisten omassa näyttelyssä esitellään 7. -luokalla tehtyjä pehmohahmoja kierrätystrikoista. Tekniikkana Alabama-kirjonta, joka yhdistää kankaanpainantaa ja kirjontaa.
Näyttelyn yhteyteen toteutetaan työpaja, jota ohjaavat Kruunuhaan yläasteen oppilaat yhdessä opettajiensa kanssa. Pajassa saksitaan erilaisia hahmomuotoja, joihin lisätään suita, silmiä, korvia, neniä, häntiä leikkaamalla ja liimaamalle ne hahmolle. Lopuksi hahmot väritetään. Aika varmistuu!
Kruununhaan yläaste
Kruununhaan yläasteen koulu on 110-vuotias, perinteikäs koulu Helsingin keskustan tuntumassa. Kruununhaan yläasteen koulussa on 7.–9. luokat. Oppilaita koulussa on noin 480. Kruununhaan yläasteen erityispiirteenä ja pitkäaikaisena perinteenä ovat musiikin ja tanssin opetus. Lisäksi sisäisenä painotuksena on taidepaja sekä teknologia, nämä yhdistyvät syksystä 2017 designlinjaksi.
MUUT TAPAHTUMAT
Paneelikeskustelu: Impact of environment on human activity (in English)
Lauantai 9.9. klo 15-17
Designmuseon Auditorio
Vapaa pääsy
Paneelikeskustelu liittyy Adept Worksin vuonna 2017 tuottamaan Aestetik- dokumenttielokuvaan, joka kertoo ympäristön vaikutuksesta ihmisten toimintaan.
Elokuvan näytökset Rivierassa pe 8.9. ja ti 12.9.
Lue lisää!
Paneelissa mukana:
Maxi Shilov, elokuvan ohjaaja (Venäjä)
Aron Bergmann Magnússon, Luova johtaja (Islanti)
Jeremiah Tesolin, Luova johtaja, Fiskars Scandinavian Living (Finland/ Canada)
Moderaattorina Michael Polejaev
Design Club Talk and Q&A: Designing for Sustainability Transitions in the Urban (in English)
Maanantai 11.9. klo 12-13
Kaartin Maneesi
Vapaa pääsy
Kestävän kehityksen apulaisprofessori İdil Gaziulusoy Aalto-yliopistosta kertoo kaupunkiympäristöihin kohdistuneista paineista ja kestävän kehityksen tuomista haasteista. Keskustelussa pohditaan myös, millainen rooli muotoilulla on muutosprosesseissa.
Keskustelutilaisuus on osa Helsinki Design Weekin tapahtumia.
Lue lisää!