9.9.2022–12.3.2023
Mitä jos tulevaisuudessa voimme kommunikoida lajienvälisesti, päätämme ottaa kaupungin haltuun, tai pystymme mittaamaan tunteita?
Designmuseon syksyn gallerianäyttely kutsuu vaihtoehtoisten tulevaisuuksien äärelle. Näyttely pohjautuu tulevaisuustalo Sitran Heikot signaalit -selvitykseen, jossa on tunnistettu ja tulkittu tulevaisuuden yllättäviä ilmiöitä sekä niiden mahdollisia vaikutuksia elämäämme.
Näyttelyssä nähdään seitsemän luovan alan tekijän tulkinta toisenlaisista tulevaisuuksista. Teokset toimivat lähtöpisteinä erilaisten maailmojen kuvittelulle ja olemassa olevien oletusten haastamiselle. Mukana ovat graafinen suunnittelija ja taiteilija Kiia Beilinson, suunnittelija Pasi Kärkkäinen-Tunkelo, videotaitelija Irene Suosalo, kuvanveistäjä ja mediataitelija Pekko Vasantola, taideteollinen muotoilija Dario Vidal sekä Femma Planningin perustajat suunnittelumaantieteilijä Efe Ogbeide ja kaupunkimaantieteilijä Milla Kallio. Näyttelyn teokset käsittelevät tulevaisuutta kuuden eri teeman kautta: töissä, kotona, luonnossa, kaupungilla, päättämässä ja metaversumissa.
Tekijöiden esittelyt
Kiia Beilinson
Teema luonnossa
Kiia Beilinson (s. 1986) on graafinen suunnittelija ja taiteilija, joka työskentelee monialaisesti freelancerina pääasiassa taiteen ja kulttuurin parissa. Hän on koulutukseltaan taiteen maisteri ja toimii tuntiopettajana Aalto-yliopistossa. Beilinson on kiinnostunut yhteisöllisistä ja feministisistä työskentelyn tavoista, jotka kurottavat kohti yhdenvertaista, dekoloniaalia ja ympäristöä kunnioittavaa maailmaa. Viime aikoina häntä on kiehtonut erityisesti posthumanismi, lajienvälinen kommunikaatio, suhteet ja lepo. Kuva: Kiia Beilinson
FEMMA Planning on osallistavaan kaupunkisuunnitteluun erikoistunut toimisto. Femma Planning kehittää toimintaansa entistä holistisempaan suuntaan, jossa monimutkaisiin kysymyksiin etsitään laaja-alaisempia ratkaisuja, huomioiden sekä maapallon kantokyvyn että sosiaalisen oikeudenmukaisuuden. Elämäntapamme sekä kaupunkien suunnittelu vaatii kokonaisvaltaisempaa muutosta, jossa myös FEMMA Planning haluaa olla omalta osaltaan mukana praktiikkansa kautta.
FEMMA Planning koostuu suunnittelumaantieteilijä, FM Efe Ogbeidesta ja kaupunkimaantieteilijä, FM Milla Kalliosta.
Kuva: Milla Kallio
Kuva: Efe Ogbeide
Pasi Kärkkäinen-Tunkelo
Teema kaupungilla
Pasi Kärkkäinen-Tunkelo on monipuolinen suunnittelija muotoilun eri osa-alueilla. Kärkkäinen-Tunkelo käyttää työssään laajasti eri materiaaleja sekä valmistustekniikoita. Hän työskentelee usein yhteistyössä artesaanien sekä sisustusarkkitehtien kanssa ja luo kohteisiin uniikkeja esineitä, kuten valaisimia ja käyttökeramiikkaa.
Kuva: Heli Blåfield
Irene Suosalo
Teema kotona
Irene Suosalo (s.1995) on videotaiteilija, joka keskittyy työssään erityisesti kokeelliseen animaatioon. Suosalo on opiskellut valokuvaajaksi Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutista. Opintojen aikana hän keskittyi yhä enemmän liikkuvaan kuvaan. Suosalo tutkii työssään uusia ja vanhoja liikkuvan kuvan metodeja. Hän yhdistelee työskentelyprosessissaan piirtämistä ja käsillä työstämistä tiekoneohjelmiin sekä video-syntetisaattoreihin. Hänelle työskentelyssä on olennaista ajattomuus, leikkiminen ja kokeellisuus. Prosessi lähtee usein liikkeelle yksinkertaisista elementeistä, mutta kokeilun ja virheiden kautta elementit muuttuvat ja ottavat uuden olomuodon.
Kuva: Tuukka Tammisaari
Pekko Vasantola
Teema metaversumissa
Pekko Vasantola (s. 1994) on Helsingissä työskentelevä kuvanveistäjä ja mediataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2019 ja viimeistelee Taiteen maisterin opintoja Aalto-yliopistossa. Henkilökohtainen data, ihmisen mittaaminen ja muotokuvat ovat olennaisia teemoja Vasantolan työskentelyssä. Hän luo dataan pohjautuvia, abstrakteja muotokuvia pohtien identiteettimme rakentumista sekä inhimillisen havainnon ja teknologian vuorovaikutusta. Vasantolan käyttämät tekniikat vaihtelevat soluviljelystä graniittiveistoksiin ja tekoälyohjelmien kirjoittamisesta videoinstallaatioihin.
Kuva: Sofie Wikström
Dario Vidal (s. 1988) on taideteollinen muotoilija (MA, Aalto-yliopisto), joka hyödyntää työssään digitaalisia työkaluja, kuten algoritmien ohjelmointia ja 3D-mallinnusta. Vidalin laaja portfolio sisältää muun muassa näyttely-, tuote-, huonekalu- ja graafista suunnittelua sekä installaatioita. Hänen töitään on ollut esillä näyttelyissä Tukholmassa, Milanossa, Wienissä ja Helsingissä.
Kuva: Antonio Gurrola
Kuva: Visuaalinen ilme Kombo, fontti Schick Toikka.