24.1.–22.3.2020
Hyvissä käsissä -näyttely tarjoaa erilaisia vastauksia kysymykseen, miltä käsityön menneisyys näyttää nykymuotoilijoiden silmin ja millaista inspiraatiota museokokoelmasta voi ammentaa. Näyttelyyn kutsutut muotoilijat ovat päässeet tutustumaan vuonna 1879 perustetun Suomen Käsityön Ystävien laajaan arkistoon, minkä jälkeen he ovat luoneet teoksensa vuoropuhelussa arkistomateriaalien kanssa. Designmuseon kokoelmiin kuuluva arkisto käsittää noin 6 500 mallitilkkua, vesiväriluonnosta ja kudonnaista.
Designmuseon uudessa gallerianäyttelyssä nähdään teoksia ja installaatioita neljältä nykymuotoilijalta: kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolaiselta (s. 1976), vaatesuunnittelija Henna Lampiselta (s. 1991), kuvanveistäjä Matias Liimataiselta (s. 1989) sekä pelisuunnittelija Henri Tervapurolta (s.1986). Muotoilijat ovat luoneet arkiston pohjalta uusia teoksia, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä uusi teknologia.
Kaikkien teosten inspiraationa on ollut Designmuseon kokoelmaan kuuluva Suomen Käsityön Ystävien ainutlaatuinen arkisto. Arkisto sisältää yli 6 000 tekstiilisuunnitelmaa 1800-luvun loppupuolelta 1990-luvulle; mukana on taiteilijoiden alkuperäisiä akvarelliluonnoksia, työpiirustuksia sekä näytteitä kudotuista kankaista ja kirjontamalleista.
Designmuseo ja Suomen Käsityön Ystävät järjestivät nykymuotoilijoille mahdollisuuden tutustua historialliseen aineistoon, minkä jälkeen kukin suunnittelija on tulkinnut arkistomateriaalia oman näkemyksensä, alansa ja taustansa kautta. Vaasassa työskentelevän pelisuunnittelijan Henri Tervapuron teoksessa käsityö saa digitaalisen ulottuvuuden. Hän lähestyi arkistoa omien kokemustensa kautta.
– Minulla on aina ollut villi mielikuvitus ja jo lapsena löysin tekstiilien kuvioista pelien ja sarjakuvien maailman. Näyttelyssä nähtävän pelillisen teoksen lähtökohtina ovat muistikuvani mummolan matoista, ryijyistä ja kankaista, jotka toimivat lapsuuden leikkien pohjana, Tervapuro kertoo.
Näyttelyn kuraattoreina toimivat taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi sekä Tukholmassa sijaitsevan Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesin johtaja Kieran Long.
Latva-Somppi kokee, että käsityötaidon hiljaisen tiedon siirtyminen osaksi tämän päivän tekemistä, on ollut tärkeässä roolissa näyttelyn syntyprosessissa.
– Käsityötaidon sanotaan usein pohjautuvan hiljaiseen tietoon. Tietoon, joka on kokemuksellista ja kehollista, mutta vaikeasti sanallistettavaa. Suomen Käsityön Ystävien arkisto on paitsi historiallinen, visuaalinen ja materiaalinen aarreaitta, myös hiljaisen tiedon konkreettinen rekisteri. Näyttelyn materiaalisissa ja digitaalisissa teoksissa perinteiset käsityön ominaisuudet: käsityötaito, käytettävyys ja koristeellisuus täydentyvät kerronnallisuudella ja kokeellisuudella, Latva-Somppi toteaa.
Tutustu näyttelyn tekijöihin:
Kuraattori Riikka Latva-Somppi
Riikka Latva-Somppi on kuraattori ja taiteilija, joka toimii taiteen, muotoilun ja käsityön rajapinnoilla. Hänen ammatilliset roolinsa ulottuvat käytännön työskentelystä ja julkisista taideteoksista opetukseen, luennointiin ja alan muihin asiantuntijatehtäviin. Hänen valmistamansa julkinen taideteos Arabianrannassa valittiin Vuoden ympäristöteokseksi vuonna 2009. Hänen työnsä osana ART4-ryhmän julkista taideteoskokonaisuutta Tikkurilassa sai erityismainintoja arkkitehtuurin, maisemasuunnittelun ja kuntatekniikan palkinnoissa vuosina 2017–2018. Riikka Latva-Somppi on parhaillaan tohtorikoulutettavana Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksella.
Kuraattori Kieran Long
Kieran Long on ArkDesin, Ruotsin arkkitehtuuri- ja muotoilukeskuksen johtaja. Hänellä on kahdenkymmenen vuoden kokemus arkkitehtuurin ja muotoilun alalta, aluksi kirjoittajana, kriitikkona ja opettajana – ja sittemmin myös kuraattorina. Vuonna 2012 hän toimi Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuraattorina yhdessä David Chipperfieldin kanssa ja hänet nimitettiin Lontoon Victoria & Albert -museon muotoilu-, arkkitehtuuri- ja digitaalikokoelmien johtajaksi 2013. Long on opettanut Royal College of Artissa, kirjoittanut alan julkaisuihin eri puolilla maailmaa ja on ollut BBC:n televisio-ohjelmien juontajana. Hänestä tuli Tukholmassa toimivan ArkDesin johtaja 18.4.2017.
Kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolainen
Kuvataiteilija ja tutkija Hanna-Kaisa Korolaisen (s.1976) tuotannosta löytyy runsaasti viitteitä art nouveau -tyylistä ja aasialaisesta estetiikasta. Hänen teoksilleen on ominaista ylenpalttinen dekoratiivisuus ja romanttinen nostalgian kaipuu. Näyttelyssä esillä olevien teosten inspiraationa on käytetty Designmuseon kokoelmissa olevia Lokki- ja Liekki-ryijyjä sekä Suomen Käsityön Ystävien arkistosta löytyneitä vanhoja valokuvia, luonnoksia ja ryijymalleja. Installaation muodossa esitetyt teokset käyvät dialogia vanhan esineistön kanssa, luoden vaikutelman menneestä ajasta, joka tuntuu jo kauan sitten kadonneen. Korolainen antaa katsojalle mahdollisuuden kurkistaa kuvitteelliseen menneisyyteen, joka tuntuu samaan aikaan tutulta ja vieraalta.
Vaatesuunnittelija Henna Lampinen
Vaatesuunnittelija Henna Lampisen työskentelyssä keskeistä on materiaalilähtöisyys ja käsityömäinen työskentelytapa yhdistettynä kokeelliseen muotokieleen. Historialliset aiheet yhdistyvät usein tähän päivään. Lampinen voitti vuonna 2019 Kööpenhaminan muotiviikkojen yhteydessä jaetun Designers’ Nest Award -palkinnon. Näyttelyssä nähtävässä mallistossa uudenlaiset tekniikat, kuten laserleikkaus ja digiprinttaus yhdistyvät perinteisempiin tekniikoihin, kuten käsinneulontaan ja tuftaukseen. Lampisen vaatemalliston muotokieli sai inspiraationsa Suomen Käsityön Ystävien perustamisen aikakaudelta 1800-luvun lopulta.
Kuvanveistäjä Matias Liimatainen
Matias Liimatainen on keramiikan, lasin ja puun parissa työskentelevä kuvanveistäjä. Suomen Käsityön Ystävien arkistomateriaaleissa Liimataista kiinnostivat erityisesti kudottujen verhoilukankaiden näytetilkut ja niiden rakenteet. Uusissa teoksissa tekstiilin rakenne ja pintastruktuuri on muuttunut pienten keramiikkaosien rytmittämäksi kolmiulotteiseksi pinnaksi. Näytetilkkujen lisäksi Liimatainen on käyttänyt teostensa lähtökohtana taitelijoiden tekemiä luonnoksia, joiden seesteiset väriliukumat toistuvat näyttelyn keraamisissa teoksissa.
Pelisuunnittelija Henri Tervapuro
Henri Tervapuro on pelisuunnittelija ja graafikko, joka on julkaissut myös sarjakuva-albumeja. Suomen Käsityön Ystävien arkistomateriaalissa Tervapuroa kiinnostivat erityisesti Impi Sotavallan tekstiilimallit, joiden kuviomaailma toi hänelle mieleen vanhojen pelien visuaalisuuden. Arkistosta löytyneet tekstiilimallit, koetilkut, luonnokset ja valokuvat johdattivat hänet lapsuuden muistoihin. Tekstiilit muistuttivat Tervapuroa siitä, miten hän pienenä leikki isoäidin ryijyjen ja mattojen kuvioilla.
Näyttelyn tapahtumat:
Ryijytyöpajat Impi Sotavallan hengessä
Hyvissä käsissä -näyttelyn aikana Designmuseo ja Suomen Käsityön Ystävät järjestävät kolme ryijytyöpajaa. Sama kolmen tunnin mittainen työpaja järejtetään kolmena peräkkäisenä lauantaina Designmuseossa. Ryijytyöpajoissa tutustutaan ammattilaisen ohjauksessa ryijyn suunnitteluun ja opetellaan ryijyn valmistamista ommellen. Voit itse sommitella oman miniryijyn Impi Sotavallan rakastettujen ryijyjen hengessä tai valita valmiin Käsityön Ystävien kuviomallin. Opettajana toimii kudonnan opettaja Ulla Karsikas. Osallistumismaksu sisältää sisäänpääsyn Designmuseoon ja tutustumisen Hyvissä käsissä -näyttelyyn. Opetus suomenkielellä.
Työpajat lauantaisin 29.2., 7.3. ja 14.3. kello 12–15
Osallistumismaksu 63 € / 3 tunnin kurssi
Jokaiselle kurssikerralle mahtuu 12 osallistujaa
Työpajamaksu maksetaan museon kassalle kurssipäivänä
Ilmoittaudu mukaan kurssille:
Sähköpostitse info@designmuseum.fi tai puhelimitse 09-622 0540 (arkisin kello 8-11)
Lisätietoja: leena.svinhufvud@designmuseum.fi / +358 40 535 7777
Talviloman designpajat lapsille ja perheille
Tiistaista perjantaihin 18.–21.2.2020 kello 14–16
Pääsy museolipulla
Talvilomaviikon designpajoissa uppoudutaan käsin tekemisen maailmaan Hyvissä käsissä -näyttelyn hengessä. Talviloman maksuttomissa työpajoissa työskennellään pehmeillä materiaaleilla ja luodaan heijastimia, tupsuja, kudotaan ryijy ja virkataan. Tule mukaan rentoutumaan ja tekemään käsin yhdessä Designmuseon työpajaoppaiden ohjauksessa.
25.1. Kuukausittainen Designpaja perheille: Heijastin
18.2. Talviloman designpaja: Virkataan yhdessä
19.2. Talviloman designpaja: Tehdään yhdessä miniryijy
20.2. Talviloman designpaja: Tehdään yhdessä heijastin
21.2. Talviloman designpaja: Tehdään yhdessä tupsu
Menneet tapahtumat:
Lounastauko-keskustelu Hyvissä käsissä -näyttelyn kuraattorien kanssa
Perjantaina 24.1. kello 13-14, pääsy museolipulla
Englanninkielisessä tilaisuudessa näyttelyn kuraattorit Riikka Latva-Somppi ja Kieran Long keskustelevat tämän päivän käsityöstä ja siitä, millainen suhde nykykäsityöllä on käsityöperinteisiin ja totuttuihin materiaaleihin. Keskustelua moderoi Suomen Käsityön Ystävien hallituksen jäsen Annika Nyberg-Frankenhaeuser.
Ilmainen Designilta
Tiistaina 28.1. kello 16–20, vapaa pääsy
Vuoden ensimmäisessä ilmaisessa Designillassa tavataan tuoreen Hyvissä käsissä -näyttelyn muotoilijoita. Vaatesuunnittelija Henna Lampinen, kuvanveistäjä Matias Liimatainen ja kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolainen ovat paikalla kello 18.00–19.30 keskustelemassa teoksistaan museokävijöiden kanssa. Illan aikana myös opastuksia tuoreeseen näyttelyyn.
Suomen Käsityön Ystävät
Taidemaalari Fanny Churbergin vuonna 1879 perustama Suomen Käsityön Ystävät on maamme vanhimpia designalan yrityksiä. Yrityksen alkuperäisenä tavoitteena oli kerätä kansanomaisia tekstiilejä, soveltaa niiden malleja ja herättää henkiin unohdetut tekstiilitraditiot. Tänä päivänä 140-vuotias Suomen Käsityön Ystävät on aktiivinen ja yhteisöllinen toimija, joka innostaa ihmisiä yhteisen, elävän kulttuuriperinnön vaalimiseen.
Kuva: Joutsenlaulu-ryijy Hanna-Kaisa Korolainen, 2019