Tiistaina 26.11.
Kello 16-20
Vapaa pääsy
Marraskuun Designillassa vapaa pääsy Designmuseoon: kaikki näyttelyt avoinna, kiinnostavaa puheohjelmaa, opastuksia sekä Bauhaus-teemaisten lyhytelokuvien näytös. Työpajassa suunnitellaan koristekuvioita.
Designillan ilmaiset yleisöopastukset:
17.00 Opastus Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn suomeksi
18.00 Opastus vuoden 2019 Kaj Franck -palkintonäyttelyyn suomeksi
19.00 Opastus vuoden 2019 Kaj Franck -palkintonäyttelyyn
Designpajassa suunnitellaan koristemalleja
Kello 17-19.30 / Studio, 0.krs
Designmuseon ilmaisessa työpajassa kokeillaan kuviosuunnittelua rohkeasti väreillä ja muodoilla. Lopputuloksena syntyy uniikki koriste tai esimerkiksi joulukortti. Työpajassa suunnitellaan koristeita graafisen suunnittelijan ja kuvittajan Teresa Moorhousen luomiin kuppeihin ja pannuihin. Moorhousen suunnittelemia kortteja on myynnissä Designmuseon Shopissa osana meneillään olevaa Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyä. Kortit ovat saaneet inspiraatiota Arabian klassikko pannujen värikirjosta. Työpajaa ohjaavat Designmuseon työpajaoppaat.
Teresa Moorhouse on helsinkiläinen graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Hän on suunnitellut tekstiiliprinttejä muun muassa Marimekolle ja hän on töillään voittanut kansainvälisiä palkintoja. Moorhouse on myös suunnitellut kirjakokonaisuuksia, lehtiä ja muuta graafista ilmettä.
Designvintti: Margareta Ahlstedt-Willandt
Kello 18.00
Designvintillä on esillä tekstiilitaiteilija Margareta Ahlstedt-Willandtin urasta koottu kokonaisuus. Osana Designillan ohjelmaa Ahlstedt-Willandtin sukulainen Anne-Maj Väre kertoo taiteilijasta ja tämän perhe-elämästä ja esittelee kuvia kotialbumeista. Vanhat valokuvat muodostavat muotokuvan taiteilijasta, jonka elämäntyö vie läpi kiinnostavien vuosikymmenten.
Margarerta Ahlstedt-Willandtin ura yltää yli viidelle vuosikymmenelle. Hänellä on oma paikkansa niiden tekstiilitaiteen uudistajien joukossa, jotka tuotannollaan alkaen modernisoivat suomalisia koteja 1920-luvulta alkaen. Ahlstedt-Willandtin tyyliä pidettiin aikanaan romanttisena, mutta modernina. Margareta avioitui vuonna 1929 Otto Wilhelm Willandtin kanssa, tytär Anja syntyi 1930. Työ jatkui perhe-elämän rinnalla ja Ahlstedt-Willandtin kutomossa valmistettiin paljon erilaisia tuotteita; mattoja, kodintekstiilejä ja taidekunnaisia. Kutomossa työskenteli vilkkaimpaan aikaan kymmenkunta kutojaa.
Hänen taiteellinen ilmaisunsa kehittyi pikkutarkoista kukka-asetelmista suuriin abstrakteihin kuvapintoihin, värien ja muotojen sommitelmiin. Ahlstedt-Willandtin kuvakudokset ja kutomon tuotteet saivat tilaa lehtien palstoilta ja uransa aikana hänet palkittiin useissa suurissa kansainvälisissä näyttelyissä.
Lue lisää Designvintin näyttelystä
Kaunista ja kummallista – Bauhaus-lyhytelokuvia
Kello 17.00–19.00 Designmuseon auditoriossa
Saksalainen taide- ja arkkitehtuurikoulu Bauhaus on tänä vuonna viettänyt 100-vuotisjuhlaansa. Tästä syystä Bauhaus on nostettu myös osaksi Designmuseon Utopia nyt -kokoelmanäyttelyä. Näyttelyn vaihtuvassa tilassa nähtävä Fokus Bauhaus -kokonaisuus tuo maistiaisia koulun historiasta ja sen perinnöstä modernille muotoilulle. Muotoilun ja arkkitehtuurin lisäksi Bauhaus-koulu vaikutti vahvasti myös graafiseen suunnitteluun, tanssiin ja teatteritaiteeseen. Koulu toimi Saksassa 14 vuoden ajan vuodesta 1919 vuoteen 1933.
Marraskuun Designillassa nähdään kuusi lyhytelokuvaa, jotka juhlistavat Bauhaus-koulua. Elokuvat on valinnut Julia Kartesalo, toinen Fokus Bauhaus -näyttelyn kuraattoreista. Valitut lyhytelokuvat näyttävät, miten laaja-alaisesti kokeileva ja rajoja rikkova Bauhaus-koulu vaikutti omana aikanaan myös elokuvan tekemisen käytäntöihin, mediaan ja näyttämötaiteisiin. Lyhytelokuvissa nähdään Bauhaus-koulun ideaa hyödyntäneitä abstrakteja elokuvakokeiluja sekä esimerkiksi myöhemmin koostettuja tanssi- ja näytelmäesityksiä.
Reflecting Light Games
Kurt Schwerdtfeger, 1922–1923 / 17 min
Elokuva esittää varhaisen esimerkin valotaiteesta, joka sai ensiesityksensä Bauhaus-koulun Lantern -festivaalilla vuonna 1922. Abstraktit kuviot on luotu valoa käsin heijastamalla ja pahvikuvioin.
The Heroic Arrow
Kurt Kranz, 1930 (D, 1972) / 8 min
Kranzin Muoto -sarjan filmit kehitettiin alun perin elokuvakonseptiksi. Nuoli viittaa graafiseen aiheeseen, jota käytettiin usein Bauhausin yhteydessä, muun muassa saksalais-sveitsiläisen taidemaalarin Paul Kleen tuotannossa.
Variations of a Geometric Theme
Kurt Kranz, 1955 (D, 1972) / 22 min
Toinen Kranzin graafisiin muotoihin perustuva lyhytelokuva, joka perustuu muotojen liikeeseen.
Rhythmus 21
Hans Richter, 1921 (D?) / 4 min
Esimerkki varhaisesta abstraktista lyhytelokuvasta, joka tutkii geometristen muotojen liikettä ja rytmiä. Rythmus 21 on Richterin ”filmi on rytmi” -elokuvakokeilun ensimmäinen osa.
The Mechanical Ballet
Kurt Schmidt, 1923 (D 2009) / 35 min, 15 min ote
Theater der Klänge -teatterin rekonstruktio tanssiesityksestä, joka sai ensiesityksensä Jena-teatterissa Bauhaus-viikolla vuonna 1923. Uudelleentulkinta perustuu Kurt Schmidtin ja Georg Teltscher ideaan ja heidän suunnittelemiinsa hahmoihin. Schmidt pyrki geometristen hahmojen liikkeen avulla luomaan uudenlaisia abstrakteja muotoja.
The Triadic Ballet
Oskar Schlemmer, 1922 (D 1970) / 30 min
Kolmiosainen elokuva perustuu Oskar Schlemmerin The Triadic Ballet -tanssiteokseen, joka on tunnetuimpia Schlemmerin teoksia. Teos sai ensiesityksensä Stuttgartissa vuonna 1922. Elokuvassa nähdään rekonstruoitu versio Schlemmerin hahmoista ja ideasta, joka käsitteli abstraktioon ja teatterin koneellistumiseen liittyviä kysymyksiä.
Bauhaus-elokuvien näyttämisen Designmuseossa on mahdollistanut: