Designmuseossa pidetään I AM Pop up -illallisten sarja Designmuseon ja Taideteollisuus Liitto Ornamon yhteisnäyttelyssä Enter and Encounter. Illallisista vastaa näyttelyssä mukana oleva keittiömestari ja taiteilija Kozeen Shiwan. Kurditaustainen Shiwan järjestää asiakkaille kokonaisvaltaisia illalliskokemuksia, joissa ruoka ei ole vain ruokaa, vaan vahvoja tarinoita, tunteita sekä yhdessäoloa.
Helsinkiläisessä Michelin tähden -ravintolassa työskennellyt huippukokki Kozeen Shiwan on tunnettu ruokataiteellisista elämysprojekteistaan. Shiwanin ruokataideteoksille on tyypillistä raaka-aineista lähtevä tarinankerronta, joka kietoutuu hänen henkilöhistoriaansa. Shiwan syntyi Suleimaniassa, Kurdistanissa, josta hänen perhe pakeni aluksi Turkin kautta Suomeen Shiwanin ollessa 9-vuotias. Isän pizzeria oli Shiwanin ensimmäinen kosketus ravintola-alaan. Hän haaveili vaatesuunnittelijan urasta, mutta päätyi opiskelemaan kokiksi Koulutuskeskus Salpaukseen.
Enter and Encounter -näyttelyyn hän on rakentanut teoksen I AM, joka heijastaa hänen omaa polkuaan kurdipakolaisesta johtavan gourmet-ravintolan keittiömestariksi. Shiwan on tuonut näyttelytilaan valtavan puun, joka kätkee sisäänsä suuren määrän raaka-aineita. Puussa on piilotettuina suolakuoria, joiden sisässä kypsyy juureksia. Muun muassa näistä raaka-aineista illallisvieraat pääsevät nauttimaan ruokataideperformanssin muodossa. Muuten illallismenu on salaisuus viimeiseen asti.
”Ruoka ei ole vain ruokaa, vaan jotain paljon syvempää. Se on minulle kuin elokuva tai kirja. Yksi illallinen voi muuttaa koko loppuelämäsi.”
I AM Pop up -illallislipun hinta on 250€.
Illallisvaraukset: Tiketistä
Huom! Lipunmyynti alkaa viikolla 20. Lippuja on myynnissä rajoitettu määrä. Olethan nopea. Istumapaikkoja yhdellä illallisella on yhteensä 20.
Illallispäivät: 30.6–2.7., 28.7.–30.7., 22.–24.9., 13.–15.10. klo 19–23.
Paikka: Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki.