Critical Tide -näyttely on avoinna Designmuseon Galleriassa vielä 27.10. asti. Näyttely käsittelee muotoilua meren ja sen eliöiden näkökulmasta. Esillä on kahdeksan erilaista projektia, jotka nostavat esiin ja taklaavat meren kohtaamia ongelmia. Muotoilun keinoin tehdään näkyväksi esimerkiksi meriveden lämpötilan nousuun ja sen happamoitumiseen liittyviä ongelmia sekä korallien valkaistumiseen sekä merissä olevien luonnonvarojen liikakäyttöön liittyviä haasteita.
Yksi Critical Tide -näyttelyssä nähtävistä projekteista on Studio Swinen Sea Chair, jonka yksi tarkoitus on nostaa merissä kelluva muovijäte puheenaiheeksi. Studio Swinen muotoilijoiden lähtökohtana Sea Chairille oli vuonna 1997 löydetty Tyynenmeren jätepyörre (engl. Great Pacific Garbage Patch). Kyseessä on alue Tyynellämerellä, johon rannikoilta kulkeutuvat kelluvat jätteet kerääntyvät merivirtojen mukana. Muotoilijat halusivat löytää keinon muistuttaa muovimerestä tavalla, joka konkretisoi ongelmaa ja tuo sen lähemmäs tavallista ihmistä.
Tutustuakseen ilmiöön, muotoilijat lähtivät merelle kalastajien kanssa ja seurasivat heidän työskentelyään. He huomasivat, että kun kalastajat nostivat verkkonsa, mukaan oli kalojen lisäksi tarttunut valtava määrä muovia. Kalastajat irrottivat muovin verkoista, jonka jälkeen se heitettiin takaisin mereen. Muovilla ei ole arvoa, eikä kalastajilla ollut veneissään tilaa sen kuskaamiseksi mantereelle ja kierrätykseen.
Merellä vietetyn tutkimusjakson tuloksena syntyi ajatus tuolista. Sea Chair on valmistettu kokonaisuudessaan kalastajien merestä nostamasta muovijätteestä. Tuoli valmistetaan ulapalla sulattamalla yhteen muovinpaloja ja puristamalla niistä tuolin osia. Designmuseon Critical Tide -näyttelyssä esillä oleva tuoli on Studio Swinen tekemä. Tuolin rakenne on kuitenkin niin yksinkertainen ja sen ohjeet on saatavilla avoimesti verkosta, joten teoriassa kuka tahansa voisi tehdä itselleen oman Sea Chair -tuolin.
Critical Tide -näyttelyn ovat kuratoineet yhdessä muotoilijat Julia Lohmann, Pirjo Haikola, Gillian Russell ja Gero Grundmann. Heidän keskeinen ajatuksensa näyttelyn takana on, että muotoilulla on ollut keskeinen rooli nyky-yhteiskunnan kestämättömien toimintatapojen luomisessa. Muotoiluala myötävaikuttaa edelleen voimakkaasti kulutuskeskeiseen, runsaspäästöiseen elämäntapaamme. Siksi tässä näyttelyssä esitellään muutama tekijä kasvavasta joukosta muotoilijoita, jotka haluavat etsiä vastuullisia suunnittelutapoja, jotka huomioivat merien monimuotoisen elämän.
Sea Chair from Studio Swine on Vimeo.
Näyttelyn kuraattori Gillian Russell Sea Chairin kanssa Designmuseon Galleriassa
Video: Studio Swine Ohjaus: Juriaan Booij Musiikki: Elisa Luu / 22 Marz Teksti: Minni Soverila