Designilta
tiistaina 29.9.
kello 16–20
Syksyn ensimmäisessä ilmaisessa Designillassa laitetaan kädet saveen ja syvennytään tuoreen Soil Matters -näyttelyn teemoihin. Designmuseon Soil Matters -näyttely tekee maaperän näkyväksi ja kannustaa katsojaa pohtimaan omaa suhdettaan siihen. Designillan aikana vapaa pääsy näyttelyihin ja maksuton osallistuminen oheisohjelmaan.
Illan ohjelmassa muun muassa Maaperämaalaus-työpaja, jossa savilaatalle maalataan maaperästä tehdyillä väreillä sekä geologi Maaret Saresman luento pääkaupunkiseudun maaperän erityispiirteistä. Saresman luennolle Designmuseossa ennakkoilmoittautuminen, mutta luentoa voi seurata myös suorana verkossa.
Otamme asiakkaidemme turvallisuuden huomioon kaikissa tapahtumissamme. Kerromme tapahtumiin liittyvistä erityisjärjestelyistä erikseen kunkin tapahtuman sivuilla. Tulethan sinäkin museovierailulle vain terveenä ja pidäthän huolta käsihygieniasta ja turvaväleistä vierailusi aikana. Tutustu turvallisen museovierailun ohjeisiimme tästä.
Designillan ohjelma:
16–18 Maaperäskannausta Soil Matters -näyttelyn Maalaboratoriossa
17–19 Designpaja: Maaperämaalausta, Designmuseon Studiossa
17 Opastus Travel as a Tool -näyttelyyn
18-19 Luento: Miltä pääkaupunkiseudun maaperä näyttää geologin silmin?, luentosalissa
Luento: Miltä pääkaupunkiseudun maaperä näyttää geologin silmin?
Luentosalissa kello 18–19 ja suorana lähetyksenä verkon välityksellä
Luentoa voi seurata livenä verkon välityksellä. Designmuseossa tilaisuuden osallistujamäärä on rajattu.
Ilmoittaudu Designmuseon tilaisuuteen etukäteen tästä.
Seuraa luentoa suorana verkon välityksellä tästä linkistä.
Kiinnostaako sinua tietää lisää maaperästä, jonka päällä astelet? Syyskuun Designillassa saamme vieraaksemme Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) geologin Maarit Saresman, joka kertoo, miten pääkaupunkiseudun maaperä on syntynyt ja millaisia ominaispiirteitä sillä on. Ennen luentoaan Saresma skannaa maaperänäytteitä Soil Matters -näyttelyn maalaboratoriossa.
Luento liittyy Designmuseon Galleriassa syyskuun alussa avattuun Soil Matters -näyttelyyn, joka tutkii, miten maaperä ja sen muutokset ovat kietoutuneet yhteen ihmisen toiminnan kanssa.
kello 16–18 Soil Matters -näyttelyn Maalaboratoriossa
Asiantuntijavieraamme Geologian tutkimuskeskuksen geologi (GTK) Maarit Saresma analysoi maaperänäytteitä eri puolelta suomea. Hän tekee XRF-analysaattorin avulla maaperäskannauksia näyttelyä varten lähetetyistä näytteistä.
Designpaja: Maaperämaalausta
Designmuseon Studiossa kello 17–19
Turvallisen työpajakokemuksen takaamiseksi työpajaan otetaan mukaan 10 henkilöä kerrallaan. Sisäänotot työpajaan kello 17 ja kello 18. Ilmoittautuminen museon lippupisteelle. Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Designillan Designpajassa maalataan taideteos savilevylle. Väreinä käytetään maa-aineksista valmistettuja lietteitä. Työpajassa tulevat samalla tutuiksi eri mineraalien ja metallien osuus paikallisissa maaperissä. Miksi eri maa-ainekset ovat erivärisiä? Miksi suomalainen savi on harmaata, mutta tiilet ovat punertavia? Mistä valkoinen ja keltainen savi tulevat? Nonstop-pajaan pääset mukaan paikan vapautuessa. Työpaja on tarkoitettu kaikenikäisille, eikä se vaadi erityisosaamista. Ei erillistä materiaalimaksua.
Maalaboratorio
Soil Matters -näyttelyssä kello 16–18
Soil Matters -näyttelyn avoimessa Maalaboratoriossa voit seurata näyttelytiimin jäsenten työskentelyä. Mukana Maalaboratorion toiminnassa ovat vaihtelevasti näyttelyn kuraattorit Maarit Mäkelä ja Riikka Latva-Somppi, keramiikkataiteilija Catharina Kajander sekä Soil Care -projektin kanssa työskentelevä muotoilija Tzuyu Chen.
Opastus Travel as a Tool -näyttelyyn
Kello 17, lähtö 1 krs lippupisteeltä.
Yleisöopastuksillamme on koronatilanteen vuoksi rajoitettu osallistujamäärä. Otamme kullekin kierrokselle korkeintaan 10 henkilöä. Ilmoittaudu mukaan kierrokselle museon lippupisteellä.
Soil Matters Designmuseon Galleriassa 4.9.2020 – 10.1.2021
Yhteistyössä: Aalto-yliopisto, AJ Tuotteet, Design Club – Designmuseon yritysyhteisö, Geologian tutkimuskeskus, Islannin Helsingin suurlähetystö, Kultelan Tiiliputki, Maaseudun Sivistysliitto, Saastamoisen säätiö, Suomen Ympäristökeskus SYKE, Wienerberger.