Muun muassa Arabialla oppia saanutta Rut Brykiä pidetään yhtenä Suomen modernin keramiikkataiteen isoista uudistajista. Brykin tunnetuimpia teoksia on Kaupunki auringossa -työn lisäksi Jäävirta Suomen presidentin virka-asunnossa.
Tiesitkö näitä faktoja modernin keramiikkataiteilijan urasta?
Rut Bryk syntyi Tukholmassa vuonna 1916. Hänen äitinsä oli suomalainen ja isänsä itävaltalainen. Kun vanhemmat erosivat, äiti muutti lasten kanssa Suomeen.
Rut Brykin puoliso oli muotoilija Tapio Wirkkala. Erityisesti liiton alkuvuosina Bryk oli Suomessa tunnetumpi taiteilijanimi.
Bryk opiskeli grafiikkaa ja toimi uransa alussa kuvittajana ja graafikkona, mutta elämäntyönsä hän teki kuvataiteilijana pääasiassa keramiikan parissa. Keraamikko ja Arabian taiteellinen johtaja Kurt Ekholm kutsui nuoren Brykin harjoittelijaksi Arabian tehtaalle vuonna 1942.
Keramiikka oli Brykin väline taiteen tekemiseen. Työskentelyä Arabian keramiikkatehtaan taideosastolla kertyi yhteensä yli 50 vuotta. Brykin tuotanto on hyvin monipuolinen. Se käsittää graafista suunnittelua, värikästä ja lasitettua keramiikkaa taiteilijan uran alkuvuosikymmeniltä sekä 1960-luvulta alkaen toteutettuja arkkitehtonisia, pienistä keramiikkamoduuleista koottuja pintareliefejä.
Rut Bryk (1916-1999) siirtyi 1960-luvun lopulla figuratiivisista aiheista ja yksiosaisista keramiikkateoksista abstrakteihin seinäsommitelmiin, jotka on koottu esivalmistetuista modulaarisista yksiköistä. Näihin värikylläisiin kaakelisommitelmiin vuodelta 1980 Bryk haki vaikutteita Intian ja Balkanin alueen perinteisestä kansantaiteesta.
Taiteilija kokosi viimeistä teostaan, Jäävirtaa, presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen neljä vuotta. Siihen Bryk valmisti yhteensä 28 000 kaakelia. Sekä Rut Bryk että hänen aviomiehensä Tapio Wirkkala on haudattu Hietaniemen hautausmaalle Taiteilijakukkulalle.
Teksti: Amanuenssi Susanna Thiel
Lähteet: Designmuseon kokoelmat ja kuva-arkisto.
Julkaistu: 18.10.2019