Vuoden alussa Designmuseossa aloittivat kaksi uutta työntekijää täysin uudenlaisissa positioissa. Tuija Janakka tuli museoon henkilöstöpäälliköksi ja Aino Pisilä registraattoriksi. Haastattelussa he kertovat itsestään ja uudesta tehtävästään museossa sekä siitä, mikä sai heidät kiinnostumaan Designmuseosta työpaikkana.
“Strategian lisäksi päähuomioni tulee olemaan tavoitteellisessa toiminnan ja osaamisen kehittämisessä. Kaikki nivoutuu siihen, miten teemme Designmuseosta maailman kiinnostavimman museon.”
Mikä herätti kiinnostuksesi työskennellä henkilöstöpäällikkönä Designmuseossa?
TJ: Ensinnäkin olen kulttuurin monipuolinen kuluttaja ja jo lapsuuden kodissani oppinut arvostamaan ja nauttimaan kauneudesta sekä estetiikasta. Kun kyseessä oli nimenomaan Designmuseo, yksi lempimuseoistani, sydämeni sykähti heti ilmoituksen nähdessäni. Työn sisältö on kuitenkin ollut minulle aina ensisijainen motivaation lähde. Tässä tehtävässä yhdistyivät kaikki minulle tärkeät asiat: innostava ja erittäin haastava tavoite rakentaa maailman kiinnostavinta museota, muutoksessa johtaminen, yhtä aikaa strateginen ja hyvin pragmaattinen rooli ja ennen kaikkea työn tekeminen ihmisten ja toiminnan kehittämisen kautta. Valintaprosessin aikana vahvistunut tunne yhdessä tekemisen tärkeydestä ja jaetusta arvopohjasta tekivät paikasta unelmien työpaikan minulle.
Millaisissa tehtävissä olet toiminut aiemmin?
TJ: Olen kuvannut itseäni organisaation kehittämisen ja henkilöstöjohtamisen moniottelijaksi. Kehittäjän roolini löysin aikoinaan logistiikka-alalla, jossa sain johtoryhmässä vetovastuulleni strategisen hankkeen nostaa yritys Suomen parhaaksi. Muutama vuosi siinä vierähti, mutta yhdessä koko henkilöstön voimin yrityksen toimintakulttuuri uudistui täysin ja tulokset nousivat aivan uudelle tasolle. Rankempi vaihe työurallani on ollut mittavien rakenteellisten muutosten läpivienti eräässä prosessiteollisuuden yrityksessä. Toisaalta sekin oli hyvin opettavaista aikaa. Visio paremmasta johtajuudesta, liiketoiminnan ja ihmisten yhtäaikaisesta menestyksestä, sai minut seuraavaksi hyppäämään yrittäjäksi. Nyt koen, että ympyrä on sulkeutumassa ja olen palannut juurilleni.
Millainen uusi työsi on Designmuseossa, mitä siihen kuuluu?
TJ: Minulla on nyt muutama viikko takana uutta työtä ja olen toisaalta vielä tutustumassa ja oppimassa Designmuseosta ja museolaisista. Samaan aikaan työ on kuitenkin lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Olemme jo aloittaneet uuden strategian jatkotyöstön henkilöstön kanssa ja olen päässyt tekemään suunnitelmia tämän vuoden tekemisiksi. Strategian lisäksi päähuomioni tulee olemaan tavoitteellisessa toiminnan ja osaamisen kehittämisessä. Kaikki nivoutuu siihen, miten teemme Designmuseosta maailman kiinnostavimman museon. Rima on korkealla, mutta toisaalta potentiaalia on myös valtavasti.
Mitä toivot saavuttavasi uudessa tehtävässäsi?
TJ: Toivon, että saan ihmiset innostumaan uudistumisesta, oppimisesta ja jatkuvasta kehittämisestä. Tekemään yhdessä uudenlaista museota niin kaikille käyttäjille kuin työpaikkana jokaiselle meistä. Uudistuminen ja muutos voivat herättää myös huolia, pelkoa tai riittämättömyyden tunnetta. Sen osalta haluaisin uudessa tehtävässäni onnistua tuomaan inhimillisyyttä ja armollisuutta mukaan kaikkeen tekemiseen.
Millaisista asioista innostut työssäsi?
TJ: Innostun mahdollisuuksista ja isoista tavoitteista; sellaisista, jotka on tehtävä pieni pala kerrallaan. Asiat, joilla tehdään parempaa (työ)elämää innostavat samoin kuin kädenjäljen näkeminen saavutetuissa tuloksissa. Kun oppimisen, kehittämisen ja tekemisen innostus tarttuu koko työyhteisöön, se on mukaansa tempaisevaa ja todella palkitsevaa.
Millaisista asioista innostut työn ulkopuolella?
TJ: Olen laajasti kiinnostunut hyvinvoinnista ja terveellisestä elämästä. Opiskelen myös mielelläni; yksi pitkäaikaisista mielenkiinnon kohteistani on neurotieteet ja aivoystävällisten toimintatapojen opiskelu.
Minut voi löytää myös elokuvista, oopperasta tai jostakin näyttelystä. Tai vaikkapa spinning – tai barré -tunnilta. Ulkoilu ja perhe ovat minulle tärkeitä, samoin kuin hitaat sunnuntaiaamut Hesarin ja teekannun äärellä.
“Registraattori vastaa museon laina-asioista, kuljetuksista sekä kokoelmien hoidosta”
Mikä sai sinut hakemaan registraattoriksi Designmuseoon?
AP: Olen aina ollut kiinnostunut designista, ja tutkin gradussani valaisinmuotoilua Helsingin yliopistolla. Registraattorina pääsen tekemään konkreettista työtä muotoilun parissa. Työni pitää sisällään käytännön järjestelyitä, joissa käsittelen myös esineitä ja huolehdin niiden kunnosta.
Tämä on kiinnostavaa aikaa tulla töihin Designmuseolle. On hienoa päästä mukaan uuden museon kehittämiseen!
Mitä registraattori tekee Designmuseossa?
AP: Registraattori vastaa museon laina-asioista, kuljetuksista sekä kokoelmien hoidosta muun muassa kuntoraportoinnin muodossa.
Millaisissa tehtävissä olet toiminut aiemmin?
AP: Olen koordinoinut kuljetuksia sekä vastannut sopimuksista ja kokoelmienhallinnasta Galerie Forsblomilla. Saatan olla tuttu myös osalle Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävistä. Toimin DAMY:n juhlavuoden koordinaattorina vuonna 2017.
Millaisista asioista innostut työssäsi?
AP: Innostun kivoista ihmisistä, vaikuttavasta muotoilusta, asioiden listaamisesta sekä toimivista kuljetusyhteyksistä.
Millaisista asioista innostut työn ulkopuolella?
AP: Innostun elokuvista, lukemisesta ja ruoanlaitosta. Täydellisenä vapaapäivänä käyn metsäretkellä, pelaan pleikkaria ja kutsun kavereita illalliselle.
Kuvat: Konsta Leppänen Teksti: Päivi Balomenos