Designmuseon ja Design Forum Finlandin yhteinen keskustelutilaisuus “Muotoilu on kuollut, eläköön uusi muotoilu!” järjestetään SuomiAreenalla maanantaina 16.7. Designmuseon johtaja Jukka Savolainen pohtii seuraavassa muotoilun roolia ja yhteiskunnan muutosta.
“Muotoilu on kokenut valtaisan muutoksen viimeisimpien vuosien ja vuosikymmenten aikana. Yksilöstä lähtevä luova taiteellinen työ on saanut rinnalleen yhteisöllisen ja monialaisissa ryhmissä tehtävää työtä, jonka lopputulos ei olekaan konkreettinen tuote tai edes palvelu. Toki voidaan sanoa muotoilun aina olleen ryhmätyötä ja teollisuudessa on mahdotonta työskennellä osaamatta toimia ryhmässä, mutta silti jotain on perustavalla tavalla muuttunut..
Yhteiskunnan muutoksessa on huomattu muotoilun toimintamallien ja käyttäjälähtöisen ajattelun mahdollisuudet uudentyyppisten toimintojen, palvelujen ja yhteiskuntarakenteiden luomisessa. Enää ei ole järkevää lähteä ajattelemaan ratkaisuja systeemien ja palveluntarjoajien näkökulmasta, vaan miettiä miten parhaiten palvellaan käyttäjiä ja asiakkaita, miten tuotetaan lisäarvoa pienilläkin resursseilla ja ratkaisuilla.
Miksi kuitenkin yhä ajatellaan muotoilua 50-luvun mestareiden upeina lasiteoksina tai arjen kauniina tavarana? Toisaalta, miksi ei? Jos emme ymmärrä mitä silloin tapahtui siinä yhteiskunnallisessa tilanteessa ja tarpeiden täyttämisessä, emme varmasti ymmärrä myöskään sitä, mitä nyt tapahtuu ja miten muotoilun ja luovuuden avulla yhteiskuntaa piinaavia ”wicked problems” tyyppisiä isoja kysymyksiä voidaan lähteä avaamaan. Asioihin ei ole nopeita ”paina nappia” -ratkaisuja ja laajempi ymmärrys on avain. Miten muotoilu sitten luo tätä ymmärrystä?
Muotoilu luo parhaimmillaan laaja-alaista ymmärrystä ja uusien ratkaisujen löytämistä ongelmiin, joita emme edes vielä hahmota kunnolla. Muotoilu on katalysaattori, joka kiihdyttää eri osatoimijoiden työtä ja kokoaa niistä yhtenäisen kokonaisuuden, oli kyse sitten metsäkoneen suunnittelusta tai joukkoliikenteen kokonaistoimintamallista. Muotoilu on toimintamalli ja työkalupakki, josta voi ammentaa niin teolliseen prosessiin, start-up yrityksen luomiseen ja palveluiden tuottamiseen, niin digitaalisessa kuin reaalisessakin maailmassa.
Miksi sitten asiat tuntuvat olevan niin vaikeita? Miksi muotoilu ei ole jo kaikkialla, jokaisessa yrityksessä, organisaatiossa ja muussa toimijassa? Jossain määrin varmaan näin on ja oikea kysymys onkin, miten muotoilua näissä rakenteissa osataan hyödyntää ja miten organisoidaan perinteisten rakenteiden rikkominen, joka mahdollistaa muotoiluajattelun laajamittaisen hyödyntämisen. Tosin kun rikotaan rakenteita ja pitkään toimineita toimintamalleja, ei lopputulos ole aina 100% varmaa ja se vaatii rohkeutta..
Ehkä oikea kysymys sittenkin kuuluu, missä on meidän rohkeus ajatella luovasti ja pidemmällä kuin kvartaalin aikajänteellä? Toki sama kysymys on hyvä esittää myös muotoilukentälle. Onko muotoilijoilla rohkeutta vastata siihen huutoon, mitä yrityskentältä ja julkiselta sektorilta kuuluu? Onko muotoilu valmis siihen rooliin, jota sille haluamme, vai onko vanha muotoilu kuitenkin vielä voimissaan ja parempi kuin uusi?
Jukka Savolainen
Designmuseon johtaja
“Muotoilu on kuollut, eläköön uusi muotoilu!” SuomiAreenalla, Porin BEPOPissa maanantaina 16.7. klo 17.30–18.30. Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päälle, SuomiAreena Katsomosta livestreamina tai twitterissa tunnisteella #uusimuotoilu.
Kuva Konsta Leppänen