Designpajat Perheille toteutetaan tänä keväänä niin, että jokainen voi osallistua niihin itsenäisesti kotoa käsin. Tämänkertaiseen työpajaan tarvitaan värikyniä, paperia ja tulostin. Jos et pääse tulostamaan materiaaleja, voit myös jäljentää kuvat paperille käsin!
Koko arkinen ympäristömme on täynnä muotoilua. Tällä kertaa Designpajassa tutkaillaan ympäristöstämme löytyviä roskiksia. Työpajassa pohditaan, miten kaikki voitaisiin saada mukaan roskien keräämiseen sekä miten roskiksia voitaisiin sovittaa leikkisästi erilaisiin ympäristöihin. Oletko ajatellut millainen roskakori olisi hauska leikkipuistossa? Entäpä kadun kulmalla houkuttelemassa biojätteitä oikeaan paikkaan? Voisivatko ne olla esimerkiksi värikkäitä tai kuviollisia?
Tätä Designpajaa varten on ideoitu valmiiksi muutamia erilaisia roskis-vaihtoehtoja, joita voit vapaasti väritellä ja jatkaa ideointia. Mitä jos mörkö söisi roskasi? Tai rokkari hymyilisi, jos roskat päätyisivät roskiksen kitaan? Entäpä jos roskikset olisi verhoiltu omppu- tai lehtikuosiin? Millainen roskis keikkuu koirapuiston kulmilla?
Voit käyttää vapaasti luovuuttasi ja tehdä omasta mielestäsi maailman hienoimman roskiksen! Voit myös pohtia roskiksen toiminnallisuutta ja suunnitella aivan uuden muotoisen roskiksen.
Tutustu materiaaliin tästä
Tämän viikon inspiraation lähteenä on toiminut Hannu Kähösen suunnittelema roskis, josta on tullut verraton muotoiluklassikko. Hänen suunnittelemansa roskis löytyy niin Helsingin kuin monen muunkin suomalaisen kadun kulmalta.
Mukavia hullutteluhetkiä roskisten parissa!
Työohjeen on laatinut muotoilija Hanna-Kaarina Heikkilä

Hanna-Kaarina Heikkilä. Credits: Aleksi Tikkala
“Nimeni on Hanna-Kaarina Heikkilä. Olen kotoisin Kemistä, mutta vuosien varrella maailmankansalaistanut arkkitehtuuritaustainen muotoilija. Suunnittelijana olen ikuisesti utelias ja itseäni alati haastava moniottelija. Olen opiskellut arkkitehtuuria Tampereella ja myöhemmin muotoilua Aalto-yliopistossa. Työurani aikana olen työskennellyt moniulotteisesti kaupunkisuunnittelusta, ovenkahvoihin ja tulevaisuutta visioiviin konsepteihin. Olen päässyt työskentelemään innostavien arkkitehtuurihankkeiden parissa niin kotimaissa kuin ulkomailla. Muotoilijana olen työskennellyt muun muassa Ruotsissa IKEA of Swedenin in-house designtiimissä. Viimeiset vuodet olen ollut vetämässä ja kehittämässä omaa muotoilutoimistoa, Studio Finnaa, kollegani Anni Pitkäjärven kanssa.
Työurani aikana olen päässyt mukaan tarkastelemaan maailmaa myös lasten näkökulmasta. Olen muun muassa päässyt suunnittelemaan päiväkoteja ja tuotteita lasten tarpeisiin. Lasten jatkuva uteliaisuus ja oppimisen into inspiroivat minua. Lapset ovat ankara kohderyhmä, joka kyllä esittää mielipiteensä rehellisesti, mikä on ihan parasta! On äärimmäisen kiinnostavaa pohtia, miten omia arkipäiväisiä työasioita pystyy esittämään innostavasti myös laajemmalle ja eri-ikäiselle yleisölle.”
Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat kaikille. A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus kutsuu erilaisia ihmisiä jakamaan, kokemaan, tekemään ja oppimaan yhdessä. Keskusta rakennetaan vuosina 2020–2023 Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apurahan turvin. Hanketta toteuttavat Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo. Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä on kiertävä A&DO Labra, joka vierailee kuudella paikkakunnalla Suomessa hankkeen aikana. Esine kuuluu kiertävässä Labrassa esiteltyihin kokoelmaesineisiin.