Anonyymissa rekrytoinnissa työhakemuksista piilotetaan näkyvistä kaikki henkilöön viittaava tieto kuten hakijan nimi, syntymäaika, sukupuoli ja osoite. Valinnat työhaastatteluun kutsuttavista tehdään hakijan hakemuksessaan ilmoittaman osaamisen, koulutuksen ja työkokemuksen perusteella.
Miten anonyymiä rekrytointia toteutetaan käytännössä?
Jo heti rekrytoinnin alussa työpaikkailmoituksessa kerrotaan, että kyseessä on anonyymihaku. Hakija toimittaa normaalin tavan mukaisesti työpaikkahakemuksen ansioluetteloineen sähköpostitse designmuseon henkilöstöpäällikölle. Hän tulostaa hakemukset ja peittää tarvittaessa hakemuksista kaiken henkilöön viittavan tiedon, näitä tietoja ei siis kannata merkitä myöskään työhakemuskeen tai CV:hen. Tämän jälkeen rekrytointiin osallistuvat henkilöt saavat anonymisoidut hakemukset käyttöönsä.
Hakuajan päätyttyä rekrytoiva henkilö tekee päätöksen haastatteluun kutsuttavista, jonka jälkeen henkilöstöpäällikkö lähettää kutsut valituille. Haastattelukutsujen lähettämisen jälkeen rekrytoija saa haastateltavien kaikki tiedot näkyviin, eli anonymiteetti päättyy.
Anonyymi rekrytointi tukee Designmuseon uutta strategiaa
Anonyymin rekrytoinnin avulla Designmuseo haluaa edistää uuden strategiansa mukaisesti hakijoiden tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtelua sekä henkilöstön monimuotoisuutta. Tavoitteena on antaa kaikille hakijoille tasa-arvoinen ja yhdenvertainen mahdollisuus päästä työhaastatteluun ilman, että siihen vaikuttaa mikään työn kannalta epäoleellinen asia.