Designmuseo sai alkuvuonna 2021 merkittävän lahjoituksen kokoelmiinsa, kun Kalevalaisten naisten liitto ry ja Helsingin Kalevalaiset Naiset lahjoittivat Helsingissä toimineen ravintola Kestikartanon alkuperäisiä huonekaluja museon kokoelmaan. Kestikartano oli Kalevalaiset Naiset ry:n Helsinkiin perustama kalevalaishenkinen ravintola, hirsitupa keskellä modernia kaupunkia. Pitopöydästään tunnettu ravintola toimi Keskuskatu 7:ssä vuosina 1946‒1967.
Miten ravintola Kestikartanon kalusteet liittyvät suomalaisen muotoilun historiaan? 1940-luvulla ravintolan sisustusta oli suunnittelemassa alan tunnetuimpia arkkitehtejä ja muotoilijoita. Kestikartanon huonekalut suunnitteli huonekalupiirtäjä ja sisustusarkkitehti Maija Taimi. Ravintolan sisustuksessa tavoiteltiin ”kalevalaista henkeä”, mutta tarkoitus ei ollut kopioida vanhoja interiöörejä tai huonekalumalleja. Taimin piirtämissä kalusteissa moderni ja omaperäinen ilme yhdistyy talonpoikaiseen sisustuskulttuuriin huonekaluihin valittujen materiaalien kautta. Designmuseon kokoelmaan on myös lahjoitettu mm. ravintolan sisustukseen kuulunutta tuohitapettia, jonka on suunnitellut tekstiilitaiteilija Greta Skogster-Lehtinen ja Paavo Tynellin ravintolaan suunnittelemia valaisimia. Ravintola Kestikartanon historiaan ja tekijöihin pääsee tutustumaan osoitteessa https://kestikartano.com/
Koska ravintolan historia on kartoitettu laajasti Kalevalaisten Naisten Liiton ja Metropolia ammattikorkeakoulun toteuttamassa tutkimus- ja kartoitushankkeessa, kerron tässä blogikirjoituksessa siitä, mitä museotyötä sisältyy lahjoituksen vastaanottamiseen ja käytän esimerkkinä ravintola Kestikartanon kalusteiden matkaa osaksi museon kokoelmaa.
Designmuseon kokoelmista valtaosa on karttunut lahjoituksina yksityishenkilöiltä, yhdistyksiltä, instituutioilta ja yrityksiltä. Museo ottaa lahjoituksia vastaan kokoelmapolitiikassa määriteltyjen periaatteiden mukaisesti. Harkintaan otettu lahjoitustarjous käsitellään museon kokoelmatyöryhmässä, joka tekee myös hankintapäätöksen. Lahjoitukset ovat merkittävä tapa kartuttaa museon kokoelmaa. Mahdollinen lahjoittaja ottaa useimmiten museoon yhteyttä sähköpostitse tai soittaa valitsemalleen museon työntekijälle. Valtaosa lahjoittajista on suoraan yhteydessä Designmuseon kokoelmista vastaavaan intendenttiin. Keskustelut lahjoittajan kanssa ravintola Kestikartanon huonekalujen liittämiseksi osaksi Designmuseon kokoelmaa käynnistettiin reilu vuosi sitten keväällä 2020.
Lahjoittajien, Kalevalaisten naisten liiton ja Helsingin kalevalaisten naisten kanssa on tehty myös aiemmin yhteistyötä, ja he ovat lahjoittaneet Designmuseolle ravintola Kestikartanon alkuperäisiä valaisimia vuonna 2018 ja ravintolan juhlasalin tuolin alkuperäistä verhoilukangasta vuonna 2019. Designmuseo on tehnyt myös Kalevalaisten naisten liiton kanssa näyttely-yhteistyötä. Lahjoittajan kanssa käytiin alustavat neuvottelut lahjoituksesta loppuvuodesta 2020 ja samalla kartoitettiin lahjoitettavan aineiston laajuutta. Tässä tapauksessa lahjoittaja pystyi tarjoamaan museolle tietoa siitä, kuinka paljon esineistöä on, miltä ajalta esineistö on, ja mikä on aineiston kunto ja miten sitä on tähän mennessä säilytetty?
Kun ravintola Kestikartano lakkautettiin vuonna 1967, tehtiin jo silloin tämän lahjoituksen kannalta olennaisin päätös: ravintolan kalusteista valtaosa tultaisiin säilyttämään. Kalusteet ovat olleet tämän jälkeen käytössä Helsingin Kalevalaisten Naisten tiloissa. Kalusteita oli runsaasti ja ne olivat olleet ahkerassa käytössä. Lahjoittajan kannalta olennaista oli saada museolle mahdollisesti lahjoitettava esineistö rajattua siten, että kalusteet voisivat olla vastaisuudessakin käytössä yhdistyksen tiloissa ja ravintola Kestikartanon historia säilyisi elävänä jäsenistön keskuudessa. Tässä tultiin myös monen lahjoituksen kannalta keskeisimmän kysymyksen äärelle: kuka aineiston omistaa tällä hetkellä ja millä taholla on oikeus lahjoittaa esineistöä museolle?
Ravintola Kestikartanon lahjoituksessa neuvotteluja käytiin esineet omistaneen tahon Kalevalaisten Naisten Liitto ry:n puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan kanssa. Lahjoitus tarvitsi myös Helsingin Kalevalaiset Naiset ry:n hallituksen ja jäsenistön hyväksynnän. Hyväksyntä lahjoitukselle saatiin ja lahjoituksen laajuudeksi sovittiin kymmenen Maija Taimen suunnittelemaa ja ravintola Kestikartanon eri tiloissa käytössä ollutta huonekalua, kuten katajamoasaiikkipöytä, Pohjolan salin jakkaroita ja alakerran kahvilan sohva ja pöytä. Kalusteet on valmistanut 1940-luvulla Vallilan Puuseppä Oy ja H. J. Laineen Puusepänliike.
Mitä museon kokoelmatyöryhmä sitten teki neuvottelujen ollessa käynnissä? Keskustelimme työryhmän kanssa siitä, kuinka Kalevalaisten Naisten Liiton lahjoitus voisi täydentää jo Designmuseon olemassa olevaa kokoelmaa. Designmuseon kokoelmaan kuuluu jo aiemmin sisustusarkkitehti Maija Taimen luonnoksia, joten koimme lahjoituksen tuovan paljon lisäarvoa sekä fyysisten esineiden muodossa että täydentämään jo olemassa olevan materiaalin tietoja ja käsitystä Maija Taimesta huonekalusuunnittelijana.
Esineiden sopivuutta kokoelmaan mietittiin myös esineen elinkaaren ja säilyttämisen resurssien kautta. Kun esineet otetaan osaksi kokoelmaa, sitoutuu Designmuseo säilyttämään esinettä niin sanotusti ”maailman tappiin” ja ylläpitämään esineen kuntoa. Pohdimme työryhmän kesken, että lahjoituksena vastaanotettavan kokonaisuuden säilyttämiseen on museovarastolla riittävät tilat, museolla on mahdollisuus tehdä kuntokartoitus ja tarvittaessa konservoida esineet.
Kun puoltava päätös lahjoituksesta saatiin tehtyä, voitiin lahjakirjat allekirjoittaa ja siirtyä suunnittelemaan esineiden pakkaamista ja kuljetusta lahjoittajan tiloista museon kokoelmavarastolle. Ennen kuin lahjoitus saatiin siirrettyä varastolle, vaadittiin muutama kuljetusautolla heitetty keikka, kantoapua museon tekniseltä henkilökunnalta, esineiden suojausta, tuoli-tetriksen pelaamista varastolla ja hieman myös kokoelmaintendentin tekemiä lumitöitä. Tällä hetkellä lahjoitukseen kuuluneita esineitä inventoidaan ja kuntotarkastetaan sekä mietitään jatkotoimenpiteitä niiden tutkimus- ja näyttelykäyttöön saattamiseksi
Kaevalaisten Naisten Liiton ja Helsingin Kalavelaisten Naisten lahjoitus otettiin vastaan maaliskuussa 2021. Hienosta ja merkittävästä lisäyksestä Designmuseon suomalaisen muotoilun kokoelmaan haluamme erityisesti kiittää Kalevalaisten Naisten Liitto ry:n puheenjohtajaa Ildiko Lehtistä ja toiminnanjohtaja Sirpa Huttusta sekä Helsingin Kalevalaiset Naiset ry:n puheenjohtajaa Aila Niemistä ja sihteeriä Petra Nikkistä. Ilman teidän työpanosta ja neuvottelutaitoja tätä lahjoitusta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa. Lämmin kiitos Kalevalaisten Naisten Liiton jäsenille, jotka luotitte Designmuseoon ja halusitte lahjoittaa osan järjestönne merkittävää materiaalista kulttuuriperintöä museon kokoelmaan.
Kirjoittaja: Kokoelmaintendentti Susanna Thiel Kuvat: Interiööri kuva Kestikartanosta ja kuvia Kestikartanon esineistöstä. Designmuseon kuva-arkisto. Julkaistu: 18.6.2021