Aalto-yliopiston ja VTT:n materiaalitutkimuksen asiantuntijat esittelevät uusia biomateriaaleja sekä kertovat tulevaisuuden materiaalien kehityksestä. Designmuseon New Biomateriality Labissa vielä 17.10. Lue lisää.
Designmuseossa on esillä Aalto yliopiston ja VTT:n tutkijoiden kanssa yhteistyössä rakennettu New Biomateriality Lab (22.10. asti). Projekti esittelee, miten biomateriaalit kuten sellu voivat taipua erilaisiksi materiaaleiksi jo lähitulevaisuudessa.
Tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen työskentelee Aalto-yliopiston CHEMARTS-hankkeessa. Hän kertoo, missä vaiheessa biomateriaalien kehityksessä mennään.
– Osa ideoista on vasta laboratoriovaiheessa, ja kehitys voi materiaalitutkimuksessa viedä kymmenenkin vuotta. Kaikki ideat eivät lopulta edes mene eteenpäin. Nyt kun kiinnostus on herännyt, uskon tulemme näkemään useita kaupallisia biomateriaalien sovelluksia jo ihan lähivuosina, Kääriäinen kuvailee.
– Aikataulu riippuu paitsi teknologian kehityksestä, myös investoinneista. Kuluttaja- ja asiakaskysyntää jo on, samoin yleistä kiinnostusta, Kääriäinen jatkaa
Aihe on tuore, sillä Kääriäinen on ollut toimittamassa vastajulkaistua teosta tulevaisuuden materiaaleista.
– Julkaisimme 19.9. aiheeseen liittyvän kirjan Lost in The Wood(s). Kirja kokoaa yhteen ajankohtaista tietoa puupohjaisten materiaalien uudenlaisesta tutkimuksesta Suomessa. Yhteistyö eri alojen osaajien välillä on sen kivijalka. Olen iloinen, kun saimme nyt dokumentoitua yhteistyön tuloksia, jotka ovat osin esillä myös Designmuseon Enter and Encounter -näyttelyssä.
Tutkimusprojektin jäsenet ovat vuorotellen vierailleen Designmuseossa kertomassa työstään museovieraille. Kääriäinen kokee yleisötyön tärkeäksi osaksi projektia.
– Vaikka virtuaalitodellisuus on nyt kovasti esillä, elämme edelleen materiaalien maailmassa. Haluamme kertoa biomateriaalien mahdollisuuksista laajasti ja näyttää, miten voimme niiden avulla ratkoa kestävän kehityksen ongelmia. Näyttely on hieno tilaisuus tavata monenlaisia ihmisiä ja kuulla heiltä kommentteja – sellaiseen on harvoin tutkijan työssä mahdollisuutta.
Mitä, missä ja milloin?
Desingnmuseon New Biomateriality Labissa on esillä muun muassa sellusta valmistettuja materiaaleja, kuten tekstiilejä. Biomateriaalit ovat esillä osana 22.10. päättyvää Enter and Encounter – Kutsu huomiseen -näyttelyä (avoinna 22.10 asti).
Designmuseon näyttelyssä on esillä puupohjaisista kuiduista kahdella uudella menetelmällä valmistettuja tekstiilejä. Molemmat menetelmät, Ioncell-F ja Spinnova oy:n kehittämä kuitulanka ovat nyt pilotointivaiheessa.
New Biomaterially Labin on koordinoinut Aalto-yliopiston CHEMARTS -yhteistyöhanke ja mukana ovat projektit DWoC, NoMa, Hiilinielu Designstudio ja Trash2Cash. Kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Lahden ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto ja Design Forum Finland.