Torstaisin kello 17
Designmuseon somekanavissa
Arkistoavauksissa tutustumme näyttelyyn liittyvään arkistoon perehtyneiden museo-oppaiden Pinja Nousiaisen ja Jaakko Simolan kanssa. Arkistoavausten yhteydessä voi kommentoida ja kysyä arkistosta ja museotyöstä. Avoimeen arkistoon tutustutaan kolmen teeman kautta: Gunnel Nymanin valaisinsuunnittelu, arkistoaineiston materiaalisuus ja Nymanin lasiesineet. Jokaiseen teemaan syvennytään neljänä peräkkäisenä torstaina.
Nousiainen ja Simola kutsuvat arkiston äärelle myös asiantuntijavieraita. Arkistoihin tai Gunnel Nymanin muotoiluun perehtyneet asiantuntijat vierailevat Arkistoavaus-sarjassa kerran kuussa.
Loppukeväänä valokeilassa Nymanin lasiesineet
22.4. kello 17: Gunnel Nymanin lasiesineet / Instagram
29.4. kello 17: Gunnel Nymanin lasiesineet / Instagram
6.5. kello 17: Gunnel Nymanin lasiesineet/ Instagram
20.5. kello 17: Asiantuntijavieras: Pia-Maria Montonen / Facebook ja YouTube
Arkistoavaus-sarjan viimeiseen asiantuntijavieras-haastatteluun saapuu taidehistorioitsija ja vapaa kirjoittaja Pia-Maria Montonen. Montosen kanssa keskustellaan Gunnel Nymanin urasta sekä hänen merkityksestään suomalaisessa lasisuunnittelussa. Mitä Nymanin työ merkitsee tämän hetken näkökulmista sekä miten kuva muotoilijasta ja hänen esteettisestä ominaislaadustaan on ajan kuluessa muuttunut?
Pia Maria Montonen on taidehistorioitsija ja vapaa kirjoittaja. Hän on aiemmin toiminut media-alalla ja kirjoittanut myös muotoilusta. Hän on tutkinut Gunnel Nymanin uraa nyt museoon lahjoitetun arkistoaineiston avulla ja ohjannut dokumentin Nymanin elämästä.
Aikaisemmat Arkistoavaus-sarjan asiantuntijahaastattelut:
Maaliskuun asiantuntijavieraaksi saimme valaisimiin erikoistuneen kirjakustantajan ja antiikkikauppiaan Ville Linnan. Haastattelusa hän peilaa omaa asiantuntemustaan Nymanin suunnittelemiin valaisimiin. Miten antiikkikauppias hyödyntää museoiden arkistoja ja miten tämä eroaa esimerkiksi tutkijoiden käyttötavoista? Antiikkikauppiaan näkökulmasta ratkaisevaa on suunnittelijan tai esineen tunnistamisessa auttavat yksityiskohdat sekä esineiden alkuperän todentaminen. Linna on esimerkiksi perehtynyt Taito Oy:n arkistoaineistoon jo 15 vuoden ajan. Hän on tuonut esille valaisinvalmistukseen liittyviä mielenkiintoisia näkökulmia myös uudessa kirjassaan Chasing Light: Archival Photographs and drawings of Paavo Tynell.
Huhtikuun asiantuntijavieraaksi saapui paperikonservaattori Anna Aaltonen, joka on työskennellyt monipuolisten arkistojen ja kokoelmien kanssa yli 15 vuoden ajan. Miten luonnos saadaan säilymään ikuisesti? Voiko paperi materiaalina paljastaa salaisuuksia konservoitaessa? Hänen käsiensä kautta on kulkenut luonnoksia, papyruksia, käsikirjoituksia, pergamentteja, asiakirjoja ja taidetta. Designmuseon gallerianäyttelyyn Gunnel Nyman – Avoin arkisto on koottu laaja kattaus Nymanin alkuperäisiä luonnoksia sekä tehtaiden piirustuksia. Torstaina 15.4. julkaistussa Arkistoavaus-asiantuntijahaastattelussa Aaltonen kertoo, miltä esillä oleva luonnosarkisto näyttää paperikonservoinnin huippuammattilaisen silmin.
Pääkuva: Paavo Lehtonen