fbpx

Designmuseo

Aukioloajat

Sosiaalinen media

Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki
puh. +358 9 6220 540
fax +358 9 6220 5455
info@designmuseum.fi

Ti 11-20
Ke–su11-18
MaSuljettu
Facebook instagram

DesignmuseoArabia

Hämeentie 135, 00560 Helsinki
puh. + 358 20 439 5326 (ti-su 12-16)

DesignmuseoIittala

Könnölänmäentie 2 c, 14500 Iittala
puh. +358 20 439 6230

DesignmuseoNuutajärvi

Nuutajärven lasikylä, 31160 Nuutajärvi
+358 400 305 759

Uutiskirje kaikille muotoilusta kiinnostuneille. Uutiskirjeestä saat ajankohtaista tietoa Designmuseosta, museossa järjestettävistä näyttelyistä, tapahtumista ja muusta toiminnasta. Designmuseon uutiskirje ilmestyy kerran kuussa.


Lähetys epäonnistui. Anna sähköpostiosoitteesi ja kokeile uudelleen.

Tilaus onnistui!

Kuraattorikeskustelut alkavat: Muotoilu ja konfliktinhallinta

Ti 12.9.2017 klo 18
Designmuseo, Helsinki

Jännitteiden kasvu johtaa helposti konfliktiin, mutta se, purkautuuko konflikti väkivaltaisesti vai rauhanomaisesti, on konfliktinhallinta- ja neuvottelutaitokysymys. Heini Lehtisen emännöimä keskustelu avaa kuusiosaisen kuraattorikeskustelujen sarjan Designmuseon tiloissa. Ensimmäinen kuraattorikeskustelu pureutuu vastakkainasettelun lieventämiseen ja yhteyden löytämiseen ääritilanteissa.

Lehtisen vieraana on rauhanvälitysorganisaatio Crisis Management Initiative CMI:n asiantuntija Itonde A. Kakoma, joka on perehtynyt rauhanneuvotteluihin muotoilun näkökulmasta. Miten vastakkainasettelusta ja vihasta päädytään osapuolten yhdistämiseen? Miten rauhanneuvottelujen mekanismeja ja käytäntöjä voidaan soveltaa esimerkiksi julkisten tilojen tai palveluiden muotoiluun? Miten muotoilun keinoin voidaan vaikuttaa yhteyden luomiseen ihmisten välillä rauhanajan yhteiskunnassa?

 

”Minulle muotoilu on toimintaa, joka välittää ja viestii arvoja ja vaikuttaa yksilöiden ja yhteisön ajatusmalleihin ja käyttäytymiseen. Se on vuorovaikutuksen ja suhteiden rakentamista ihmisten sekä ihmisten ja ympäristön välille.” Heini Lehtinen

 

Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon yhteisnäyttely Enter and Encounter esittelee suomalaista nykymuotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta.  Haastattelussamme Heini Lehtinen kertoo Enter and Encounter -näyttelyn kokoamisesta ja avaa tulevaa keskustelua.

 

Miten näyttely syntyi ja mikä oli oma roolisi?

Enter and Encounter -näyttely syntyi yhteistyössä kuuden kuraattorin voimin. Kaikki kuusi kuraattoria – Paula Bello, Katja Hagelstam, Juha Kronqvist, Ville Tikka, Esa Vesmanen ja minä – edustavat hyvin erilaisia näkökulmia nykymuotoiluun, strategisesta suunnittelusta palvelumuotoiluun, muotoilujohtamisesta yhteiskunnalliseen muotoiluun ja käsityöstä kaluste- ja tilasuunnitteluun. Oma näkökulmani liittyy vahvasti yhteiskunnalliseen muotoiluun ja psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämiseen muotoilun keinoin.

Kuraattoriryhmä kokoontui yhteisiin workshop-päiviin ja tapaamisiin, joihin jokainen toi omia ehdotuksiaan näyttelyn sisällöstä. Kymmenet ehdotetut muotoiluprojektit ja kuraattorien eri näkökulmat synnyttivät mielenkiintoisia ja hedelmällisiä keskusteluja. Avointen kuraattorikeskustelujen sarja osaltaan purkaa näitä näkökulmia ja keskusteluja yleisölle.

 

Miten tiivistäisit kuraattorikeskustelunne teeman?

Yhteyden muodostaminen ihmisten tai ihmisen ja ympäristön välille on yksi merkittävimmistä psyykkisen hyvinvoinnin edellytyksistä. Nykyisin ihmiset ovat kuitenkin hyvin irrallaan sekä toisistaan että ympäristöstään.

Yhteiskunnallinen epävarmuus ja vastakkainasettelu ovat lisääntyneet huomattavasti Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Tämä lisää konfliktinhallinnan ja neuvottelutaitojen merkitystä, samoin kuin yhteisymmärryksen lisäämisen tarvetta toisiaan vastustavien osapuolten välille myös rauhanajan yhteiskunnassa.

 

Miksi valitsit vieraaksesi juuri rauhanvälityksen asiantuntijan Itonde Kakoma?

Kansainvälinen konfliktinhallinta ja rauhanneuvottelut ovat ääriesimerkki yhteyden muodostamisesta erilaisten, usein toisiaan vastustavien osapuolien välillä. Kutsuin keskusteluun vieraakseni rauhanvälitysorganisaatio CMI:n asiantuntijan Itonde Kakoman. Haluan hänen kanssaan pohtia rauhanneuvottelujen arkkitehtuuria ja sitä, miten muotoilun avulla voidaan luoda yhtenäisyyttä myös rauhanajan yhteiskunnassa.

Kakoma on perehtynyt rauhanneuvottelujen prosessiin muotoilun näkökulmasta. Hän on pohtinut, miten erilaiset ympäristöt ja tilat vaikuttavat siihen, miten erilaiset osapuolet saadaan yhteen, ja miten muotoilu voi vaikuttaa yhteyden rakentamiseen eri osapuolten välillä.
Presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaaren perustama rauhanvälitysorganisaatio Crisis Management Initiative CMI on kansainvälisesti arvostettu toimija, ja rauhanvälityksestä ja konfliktinhallinnasta on myös kuluneen vuoden aikana puhuttu tulevaisuuden suomalaisena vientiosaamisena.

 

Mitä toivoisit, että tavalliselle museokävijälle jää käteen Enter and Encounter -näyttelystä?

Näyttelyyn valitut projektit kyseenalaistavat tuttuja, totuttuja toimintatapoja ja näkökulmia. Pelkän kritisoinnin sijaan ne ehdottavat vaihtoehtoisia toimintamalleja. Toivoisin, että vierailijalle jää näyttelystä mieleen konkreettinen ajatus siitä, mitä muotoilu voi olla ja miten se voi vaikuttaa jokapäiväisiin kokemuksiimme, ympäristöihimme ja hyvinvointiimme.

 

Heini Lehtinen creative director, strategic design and communication.
kuva: Anni Koponen

Luovana johtajana työskentelevä Heini Lehtinen lähestyy muotoilua sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta, ja käsittelee yksilön ja yhteiskunnan hyvinvointia muun muassa estetiikan, arkkitehtuurin, psykologian ja neurotieteiden kautta. Hän on yksi muotoilua yhteiskunnallis-kulttuurisesta näkökulmasta tarkastelevan verkkojulkaisu Fictional Journalin perustajista. Lehtisen, Jan Boelenin ja Ils Huygensin toimittama kirja ‘Studio Future – Future Thinking in Art and Design’ ilmestyy alkuvuonna 2018. Lehtinen on opiskellut muun muassa tila- ja valaistussuunnittelua Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja muotoilun maisterintutkinnon Design Academy Eindhovenissa, Hollannissa. Hän asuu ja työskentelee Belgiassa.
www.heinilehtinen.com

 

Itonde A. Kakoma on Crisis Management Initiative CMI:n eteläpuolisen Afrikan toiminnan päällikkö. Kakoma on aikaisemmin toiminut johtavissa tehtävissä ja erityisesti Sudanin ja Etelä-Sudanin rauhanneuvottelujen asiantuntijana Carter Center –järjestössä, joka on Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carterin perustama ihmisoikeus- ja hyväntekeväisyysjärjestössä. Kakoma toimi asiantuntijana ja raportoijana myös Liberian rauhanprosessissa, erityisalueenaan perinteisten ja uskonnollisten yhteisöjen rooli sisällissodassa ja rauhan rakentamisessa. Hän on tuottanut säännöllisesti asiantuntijaraportteja Afrikan poliittisesta ja turvallisuustilanteesta. Kakoma on Fulbright Finland Suomi-säätiön johtokunnan jäsen.

Yhteistyössä