Tuore Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttely avautui Designmuseossa ja Arkkitehtuurimuseossa 10.11. Kyseessä on kahden museon ensimmäinen yhteisnäyttely matkalla kohti uutta Arkkitehtuuri- ja Designmuseota. Garden Futures jakautuu kahteen museorakennukseen, joissa voit vierailla samalla lipulla. Näyttelyn avajaisviikolla saimme vieraaksemme yhden näyttelyn alkuperäisistä kuraattoreista Viviane Stappmannsin. Hän osallistui avajaispäivänä järjestettyyn Lounastauko-keskustelutilaisuuteen. Tähän juttuun olemme koonneet, mitä Viviane kertoi näyttelystä ja sen taustoista.
”Garden Futures -näyttely on tutkimusmatka puutarhaan ja ihmisen suhteesta luontoon. Se kertoo siitä, miten tämä suhde on muuntunut aikojen saatossa ja saanut eri kulttuureissa uusia piirteitä. Välillä puutarhat ovat olleet luonnon kesyttämiseen tarkoitettuja paikkoja, jotka ihminen on voinut suojata ”villin luonnon” vaikutuksilta. Nykymaailmassa tämä ajatus tuntuu melkein kääntyneen päälaelleen ja puutarhat nähdäänkin suojapaikkoina luonnolle.
Puutarhaan liittyy aina toiveikkuutta ja ajatus tulevaisuudesta. Pienimmillään puutarhan tulevaisuutta tarkastellaan yhden kasvukauden verran, mutta pisimmillään puutarhan luomiseen liittyy näkymä pitkälle tulevaisuuteen. Koimme, että vaikka näyttelyssä tarkastellaan myös puutarhojen historiaa, sen fokus on tulevaisuudessa.
Puutarha on aiheena todella laaja, ja kuten kaikki ison teeman kanssa työskennelleet tietävät, aiheen rajaaminen on usein se vaikein vaihe. Me ratkaisimme asian niin, että näyttelyn keskiössä on ihmisen suhde luontoon, jonka näyttämönä näyttely toimii. Tässä näyttelyssä puutarha on mikrokosmos, joka heijastaa luontosuhdettamme: sitä millainen se on ollut, mitä se on nyt ja mitä se kenties voisi olla tulevaisuudessa. Kaikki mukaan valitut teokset ja projektit tuovat hieman erilaisen näkökulman tähän ajatukseen, mutta yhdessä niistä muodostuu mosaiikkimainen kuvio siitä, mitä puutarhat ovat tai mitä ne voivat olla.
Garden Futures -näyttely tulee kiertämään ympäri Eurooppaa ja se on sisällöltään globaali. Näkökulma on vaikuttanut tietenkin myös näyttelyn suunnitteluun. Se on tuotettu yhdessä Vitra Design Museumin, Het Nieuwe Institutin ja Wüstenrot Foundationin kanssa ja eri toimijoilla on ollut hieman erilaiset lähtökohdat näyttelyn sisältöihin.
Vitra Design Museum on tehnyt kiertonäyttelyitä noin 30 vuotta. Olen itse huomannut, että nyt eletään tietynlaista murrosvaihetta kiertonäyttelyiden suunnittelussa. Viimeisen muutaman vuoden aikana ollaan tehty siirtymää staattisten ja muuttumattomien kiertonäyttelyiden ajasta sellaisiin globaaleihin näyttelyihin, joihin on jätetty tilaa paikallisille variaatioille. Tällöin vastaanottavan museon omalla kuratoinnilla on suurempi rooli siinä, millaiseksi näyttely kussakin maassa muodostuu. Garden Futures -näyttelyn ensimmäisessä kiertokohteessa Helsingissä sekä Arkkitehtuurimuseo että Designmuseo ovat kuratoineet näyttelyyn mukaan uusia lisäyksiä, jotka sopivat Suomalaiseen kontekstiin.”
Viviane Stappmannsin Lounastauko-haastattelusta tekstimuotoon tiivistänyt: Minni Soverila